Ni aku ada beli. Sebab terlalu teringin tengok orang korea makan sedap sangat. Masuk mulut rasanya tu... Sampai bergenang air mata aku nak muntah. Aku taktau kalau ada orang melayu boleh makan ni.
Jadi aku teringin nak buat version sendiri. Yelah boleh tokok garam gula sesuka hati.
Jadi ni bahan-bahan dia
Bahan blend
🌸Bawang besar 1 Biji
🌸Bawang putih 3 ulas
🌸Halia 1 inci
🌸 3 Sudu sos ikan
Bahan nak masak
🌸Tepung beras 2 sudu
🌸Air secukupnya
🌸Gula ikut tahap kemanisan yang korang nak. Aku letak banyak jugakla
Bahan lain
🌸Serbuk cili
🌸1 sudu gochujang(optional)
🌸Paste udang kering (aku tumbuk udang kering dan tuang air panas) (udang kering potong kecil)
🌸Kubis
🌸Daun bawang
🌸Carrot (aku takde carrot jadi aku skip)
First thing first kena selak kubis kimchi tu sehelai demi sehelai.
💕Cuci dan letakkan garam belah atas 30min.
💕Lepas 30 minit alihkan kubis.
💕Cuci beberapa kali dan toskan.
💕Perah semua air kubis dan letakkan dalam bekas.
💕Potong kubis tersebut dalam 4 bahagian
💕 Kerat juga daun bawang dalam 1 cm
Cara-cara nak buat
1. Blend bahan kisar sehingga lumat
2. Tuang air dalam pot dan jangan bukak api dulu. Tuang tepung beras dan kacau.
3. Masukkan gula kedalam pot. Kacau sehingga ada blub2/ mendidih
4.Tutup api dan campurkan bahan blend blend dan air udang kering bersama udang kering yang telah dipotong kedalam bekas
5. Kacau-kacau dan masukkan 1 sudu gochujang dan serbuk cili (ikut tahap kepedasan)
6. Gaulkan kubis dan daun bawang tersebut. Letak di bekas kedap udara
Dah siap!! Jadi yang sebelah kanan tu kurang pedas. Yang belah kiri tu boleh pedas sikit je. Last step. Masukkan dalam fridge. Tips (Jangan terus makan time tu pulak. Rasa pelik)
0 comments:
Post a Comment