Pages

Sunday, 3 November 2024

Yangnyeom Gejang (Ketam masak pedas Korea)

Di hari ahad yang indah. Sambil hujan2 ni kita buat ketam Korea. Harini tiba2 umi peringat balik ketam tu..memang dah lama perhati ketam Korea ni. Asyik lalu kat tiktok. Ig reel pun asyik lalu 😂😭. Sebab selalu tekan kot. Mula2 dulu memang dh teringin lama nak buat. Tapi nak kena beli gochugaru. Jadi rasa mcm kurang rajin. Tiba-tiba ni naik resepi dari Tara. Dia guna serbuk cili. Bolela try-try dulu. Tapi kita ada adjust sikit, nak bagi sesuai sebab takde kicap masin. 


Bahan-bahan 
💙Ketam 2 ketul 
💙Cuka 4 sudu

Bahan-bahan sos 
🩵 Serbuk cili 5 sudu 
🩵 Bawang putih 1 sudu (tumbuk) 
🩵 Halia 1/2 (tumbuk) 
🩵 Gula 2 sudu
🩵 Kicap manis 5 sudu
🩵 Air kosong 2-3 sudu

Cara-cara
1. Potong dan cuci ketam. 1 ketam tu belah dua.
2. Rendam ketam bersama cuka selama 5 minit
3. Untuk. Sos, masukkan semua bahan 🩵 dan gaulkan
4. Rebus ketam tadi 1 minit (optional). Resepi asal ketam tu tak masak. Tos dan angkat 
5. Gaulkan ketam dalam sos teadi dan masukkan dalam bekas kedap udara.
9. Simpan dalam peti ais 3 hari

Nanti lagi 3 hari kita update semula.

Update : hehe tak berapa sedap 😅. Rasa serbuk cili tak masak tu.. Tapi bila ingat balik rasa dia, mcm pernah try la dulu. Takleh repeat dh. Kalau nak buat lain pun kena guna cili yg mmg org Korea guna tu kot. 🌟🌟🌟 Bintang cukup la eh. 

0 comments:

Post a Comment