Batter/adunan untuk di blend
🌸 1 cawan air
🌸 1 biji telur
🌸 1 cawan santan/susu cair/fresh milk
🌸 1 cawan tepung gandum
🌸 Pewarna kuning
🌸 Sedikit garam
Inti
🌼 Ayam/daging cincang
🌼 Serbuk kari daging
🌼 Bawang
🌼 Bawang putih
Cara- cara buat inti
1. Tumis kan bawang2 yang telah dicincang.
2. Masukkan ayam dan serbuk kari daging yang telah dicampur air
3. Masukkan garam dan serbuk perasa
4. Kacau-kacau dah masak tu tutup api
Topping
🍁 Cili merah dihiris nipis
🍁 Daun bawang
🍁 Daun ketumbar
Cara-cara buat cara lauk
1. Panaskan acuan kuih tu. Oleskan minyak guna daun pandang yang diikat
2. Masukkan batter/adunan. Pastikan api slow takut nanti hangit
3. Masukkan inti dahulu, cili merah, daun ketumbar dan daun bawang
4. Tutup dengan menggunakan penutup kuali sehingga masak.
5. Guna garfu untuk alih dan angkat kuih cara. Dan siap!
Resepi ni senang nak ingat sebab semua serba satu, air 1,telur 1, santan 1, tepung 1. Kalau kuih cara biasa yang manis tu pun sama je adunan cuma kena ada daun pandan dan ganti pewarna hijau. Inti dalam pulak 1 sudu kecil gula.
0 comments:
Post a Comment