Bahan-bahan
🌸Kubis
🌸Tempe
🌸Tauhu
🌸Ayam
🌸Tepung beras
🍄Halia
🍄Lengkuas
🍄Biji
🍄Serbuk kunyit
🍄Garam
Blend semua bahan 🍄 dengan sedikit air dan tuang ke atas ayam. Perap dalam peti ais
Bahan-bahan sambal
❤️Cili kecil 7-8
❤️Garam
❤️Serbuk perasa
Tumbuk semua bahan ❤️ dan biarkan. Tumbuk juga kacang gajus
Cara-cara
1. Rebus ayam yang telah di perap. Dah agak masak boleh ketepikan
2. Panaskan minyak dalam kuali. Minyak dah agak panas, masukkan sedikit ke dalam mangkuk yang berisi kacang dan sambal yang dah tumbuk tadi.
3. Minyak yang sama goreng sayur kubis, tempe dan tauhu yang telah di gaul dengan air perapan ayam+tepung beras+ telur.
3. Gorengkan pula ayam.
4. Untuk kicap, campurkan tepung jagung dengan air dan letak dalam pan. Kacau - kacau dan tuang kicap dan sedikit gula. Dah agak pekat boleh tuang ke dalam mangkuk
4. Siap
Apa ya rate dia 7/10 kot 😅. Sambal kurang pedas dan kacang tu tak tumbuk bagi hancur sangat . Sebab biasa makan kat pak gembus sedap banyak + kicap pekat dia pun sedapp 😂. Tapi best la untuk try-try..
Room for improvement ialah sambal dan kacang. Gitu. Byee2 assalamualaikum
0 comments:
Post a Comment