Pages

Monday, 22 April 2024

Resepi Bua Loy Thai (Puteri Mandi)


Jadi, harini puasa Syawal. Baru day 2. Umi buat ayam masak merah dengan acar. Apa ya makanan tu.. Haa nasi hujan panas. Lepastu takde desert. Dok search jugak, desert apa yang senang dan boleh guna bahan yang ada kat rumah. Dann tadaaaaaa~. Terjumpa la dia ni

Comel kannn 😍😆. Ni la makanan paling comelll yang pernah dibuat. Bunga bunga gitu. Bawah ni, gambar before 

time buat doh dia. Macam main playdoh masa kekanak dulu 😆

Gambar setelah direbus. Dia kan hahaha, yang best tu time makan tau. Dia rasa gembira semacam 😂. Pastu masuk satu-satu bunga tu dalam mulut.. Eyyyy geram rasa. Rasa dia manis lemak masin. Complete! Enjoy betul proses buat benda ni hehee

Bahan-bahan doh
🌸 1 cawan tepung pulut 
🌸 2 sudu tepung ubi 
🌸 Garam
🌸 Air

Bahan-bahan kuah santan 
🌼 Santan
🌼 Garam 
🌼 Gula
🌼 Daun pandan

Cara-cara 
1. Untuk buat doh bunga tu, mula-mula campurkan tepung pulut, tepung ubi dan garam. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sampai la dia jadi doh yang boleh buat bulat-bulat 
2. Asingkan kepada 4 bahagian.setiap satu doh, masukkan sedikit pewarna hijau, biru, merah. Bahagian last tu biar dia tanpa warna
3. Buat 5 bulatan untuk kelopak dan 1 bulatan kecik warna putih. Sambung - sambung dah siap. 
4. Bukak api dan masukkan air sehingga separuh penuh. Letak semua bunga ke dalam air yang mendidih. Kalau bunga dah timbul tu boleh angkat dah. 
4. Untuk kuah, cuma campurkan satu kotak santan, garam, gula dan daun pandan dalam tu. Biarkan sampai mendidih dan tutup api. Aku masukkan sikit susu kotak sebab santan ada separuh je.
5. Lastly, masukkanlah kuah tu ke dalam bunga kita tadi. Siap! 

Sedap dan boleh repeat lagi. 10/10






0 comments:

Post a Comment