Bahan-bahan
🌸Ayam thigh 2 pieces
🌸Tepung gandum
🌸Tepung jagung
🌸Telur
🌸Mayonis
🌸Bawang Holland
🌸Lada hitam
🌸Kicap
🌸Serbuk cili
🌸Kobis
Cara-cara
1. Asingkan tulang dan isi dari ayam thigh. Kalau nak senang beli ayam chicken chop.
2. Ayam tadi letak garam dan lada hitam.
3. Campur tepung gandum dan sedikit tepung jagung, garam, garlic powder, serbuk cili. Masukkan ayam kedalam tepung.
4. Untuk buat kicap. Dalam pan yang panas, masukkan kicap, cili merah, gula cuka dan sedikit air.
5. Sos putih . Masukkan 2 telur rebus yang dihancurkan dengan garpu, mayonis, cuka, bawang holland, fresh milk.
6. Pecahkan telur dan masukkan sedikit garam. Celup ayam tadi ke dalam telur dan goreng dalam minyak yang banyak.
7. Angkat dan toskan ayam, celup ke dalam kuah kicap
8. Potong kobis dan hidang ke atas pinggan, masukkan ayam dan tuang sos putih ke atas ayam. Siap!
Personally rasa dia around 7/10 je. Tapi adik haritu mintak buat kan lagi kali kedua, maksudnya ok la kot huhu
0 comments:
Post a Comment