So first thing first, kita akan buat ketulan Dumpling ni dulu. Kulit dia ni boleh dapat banyak tau. Beli je dekat grocery store. Harga dalam Rm3 macam tu.
Bahan-bahan dumpling
🍗Ayam
🌼Daun bawang
🌼Lada putih
🌼Serbuk bawang putih
🌼1/2 Bawang besar
🌼Garam
Cara-cara
1. Blend ayam yang belum dimasak ke dalam meat grinder.
2. Masukkan semua bahan 🌼 campur dalam ayam. Gaulkan dan set aside
3. Sediakan air dalam piring dan 2 pinggan.
4. Cedok inti dan letak kat tengah dan atas kulit dumpling tu, sapukan air di keliling kulit dumpling dan lipat dua. Dah jadi bentuk sfera atau separuh bulatan, pusingkan separuh lagi dan lipat seperti dalam gambar 👆. Letakkan air lagi untuk lekatkan. Dia akan jadi bentuk bulat gemuk cam tu.
Bahan-bahan sup
🌸Bawang putih
🌸Daun bawang
🌸Kiub ayam
Ok sup dia simple je
1. Mula-mula tumis kan bawang putih dan daun bawang.
2. Masukkan air dan ambil separuh kiub ayam
3. Masukkan garam dan serbuk perasa
4. Masukkan dumpling tadi ke dalam sup dan siap! Bolehlah dimakan bersama Chili oil.
Kalau untuk chili oil tu simple je. Chili flakes, minyak panas dan kicap. Memang kenyang makan benda ni. Perfect combination la dengan chili oil. ❤️
0 comments:
Post a Comment