Bahan - bahan
❤️ Ikan fish and chip yang dalam plastik tu. Tak ingat namaa
❤️ Tepung gandum 4 sudu
❤️ Tepung jagung 2 sudu
❤️ Garlic powder
❤️ Lada putih
❤️ Garam
❤️ Serbuk Paprika /Serbuk cili
Cara-cara
1. Basuh ikan dulu bersih-bersih. Keringkan ikan guna tisu dapur.
2. Sapukan garam, blackpaper, garlic powder dekat ikan. Biarkan
3. Dalam mangkuk yang lain, masukkan tepung gandum dan jagung, kemudian masukkan baking powder, garlic powder, garam, serbuk cili dan garam. Gaulkan
4. Masukkan air dalam mangkuk tadi sehingga adunan tu sedang-sedang. Tak terlalu pekat tak terlalu cair.
5. Panaskan minyak. Bagi penuh biar ikan tenggelam. Celup kan ikan dalam bater dan goreng sehingga ikan colour golden
6. Boleh angkat
Cara-cara buat tartar sauce
🌸Mayonis
🌸Parsley
🌸Onion/garlic powder (optional)
🌸Garam
🌸Perahan lemon
🌸Masukkan sedikit air
Yang ni potong dadu bawang, yang lain campurkan je sekali. Dh siap. Boleh makan❤️
Review by adik sebab dia peminat fish and chip. Katanya sedap dan rangup sebiji mcm kat kedai. Habis dia makan.
0 comments:
Post a Comment