Jadi dulu kalau kami gi hotel selalu la makan omelette ni. Selalu jugak aku perhatikan cara diorg buat dan bahan apa dia letak. Nampak simple je tapi sedap la chef-chef tu buat omelette. Bahan dia betul-betul tomato dan bawang sahaja
Bahan-bahan
🌸3 biji telur
🌸1/2 bawang (dadu)
🌸1/2 tomato (dadu)
Cara - cara
1. Pecahkan telur dalam mangkuk masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau - kacau
2. Ok yang ni, masukkan minyak dalam non stick pan dengan api yang slow je.
3. Masukkan telur dan campakkan bawang dan tomato. Slow slow tolak telur dari tepi dan ke tengah sehingga telur dah agak boleh flip / lipat ke tengah. Sebab goal kita nak bagi telur kat dalam tu lembut gebu bukan kering
4. Dah flip bolehlah letak kat pinggan dan siap. Sosej tu boleh tumis dengan butter dan letak sedikit serbuk lada hitam. Siap
0 comments:
Post a Comment