Bahan-bahan
🌼Tofu
🌼Daun bawang
🌼Bawang putih (2-3 ulas) dadukan
🌼Cili kisar
🌼Ayam/daging cincang
🌼Sos tiram
🌼Lada putih
🌼Kicap
🌼Garam dan gula
🌼Tepung
Cara-cara
1. Basuh ayam bahagian dada bersih-bersih kemudian masukkan dalam meat grinder. Kalau takde pakai pisau je bagi jadi ayam cincang
2. Tofu tu kan petak. Jadi mula-mula bahagi dua horizontal(mendatar) . Lepas tu, baru potong bentuk dadu. Celur dalam air panas 2 minit
3. Tumis bawang putih dan daun bawang dalam kuali. Minyak agak-agak dalam 5 sudu.
4. Dah naik bau masukkan ayam cincang dan kacau.
5. Masukkan 1 sudu cili kisar
6. Kemudian masukkan sos tiram, lada putih, kicap, serbuk perasa garam dan gula.
7. Masukkan tofu tadi ke dalam kuah
8. Untuk pekatkan kuah tambah air tepung gandum.
9. Taburkan lebihan daun bawang dan siap!
Sebab kat luar cerah sikit 😅. Nampak sedapkan.Jadila kita punya mapo tofu untuk first trial. Rasa dia lembut dan sedap sangat. Mungkin sebab tofu tu dah celur dulu, jadi melt dalam mulut gitu. Murah kalau buat sendiri. Senang pun senang. Tak complicated sangat.. 8/10
0 comments:
Post a Comment